Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co uděláš pro to, aby svět byl lepší?

Rozhodla jsem se změnit profesi a to obnáší zasednout zas do školních lavic. Marečku, podejte mi pero.  Ze začátku to tedy sranda moc nebyla, ale už se to lepší, tak se na to podívejme. Školní třída plná dospělých žen.

Muže tu máme v některých třídách akorát tak na zdech a to v podobě portrétů osobností z minulosti, zejména pak J. A. Komenského. Z jeho učení vychází školství dodnes. Škola hrou se navíc uplatňuje stále víc, prostředí základní školy, kam docházíme dvakrát v týdnu na výuku v oboru asistent pedagoga, je plná nejen barevných kreseb dětí, ale také ekologických koutků, pohodlného posezení v atriu i třeba hudebních nástrojů. 

Škola se prostě od dob, kdy jsem byla žáčkem, kterého nervózní učitelka klidně i profackovala, změnila. Dnes tedy občas až k extrému, kdy naopak žák profackuje učitele, ale nad tím tu hořekovat nechci. Být škarohlídem, ve stylu "kam to ten svět spěje", tak bych do školství nešla. Mám naopak  optimistickou povahu, miluju dětskou spontánnost, smích, radost, tvořivost a hraní, a tak doufám, že mě na nějaké té škole jednou i zaměstnají. Že je osloví má životní zkušenost a chuť předávat něco dobrého právě teď dětem. Počítám s tím, že asistent má nelehkou práci, musí být trpělivý, vnímavý, stále se sám něco učit. Umět pomoci dětem s jakýmkoliv hendikepem. A přitom nedělat práci za něj. Povzbudit, často chválit. Nenechat rozjet ve třídě šikanu.

Naše pedagožky přitom před námi vůbec neskrývají problémy inkluze, vyprávějí historky z praxe, na které se máme psychicky připravit. Třeba když má dítě takovou diagnózu, že za dva tři roky na vozíku s nevyléčitelnou nemocí přijde konečná. Parte. Asistentka si přitom vytvoří k dítěti citovou vazbu.

Před tím nás varují, ale jsme přeci ženy, a kdybychom neměly rády děti, tak do této profese nejdeme.

Naše motivace ke změně povolání zajímá i psycholožku, která nás uvádí i do oblasti psychosomatiky. A říká příklady, kdy jako psycholog či pedagog neovlivní nepříznivou situaci, kterou mají některé děti v rodině. Když se třeba rozvádějí rodiče a matka dítěte se až nechutně mstí nejen "tomu hajzlovi", který si dovolil jí opustit, ale využije k tomu i do té doby nevinné dítě. To dnes dělají i vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Lidé jsou opravdu různí, a zdaleka dnes ve společnosti nemáme stejný hodnotový systém. O tomto rozporu skvěle s nadhledem a vytříbeným způsobem humoru vypráví školitelka Michaela, která dělá kurzy pro pedagogy, aby se nezbláznili ze všech těch požadavků  na vyplňování všelijakých papírů, výkazů a příkazů, třeba GDPR a podobných lahůdek. 

A právě tato žena v jedné z přednášek, kterou jsou i na youtube, odkud taky čerpám, říká důležitou věc. "Co uděláš pro svět, aby byl lepší?" To je idea učitele, který předstupuje před celý kolektiv žáků. A vede je k tomu, aby byli jednou jakkoliv prospěšní pro společnost. Aby to nebyli jen paraziti.

Mám se co učit, pedagogika je náročný obor, a už se nedivím, že někteří jsou vyhořelí. Každý z nás ale může změnit profesi, když už se v ní necítí dobře. My ženy, které navštěvujeme kurz pro asistenty pedagoga, jsme ke změně od svých předchozích povolání učinily konkrétní krok, nemáme přitom vůbec žádnou jistotu, jak budeme v novém zaměstnání přijaté, zda-li budeme vůbec někam přijaté, co zde budeme prožívat, do jakého kolektivu lidí se dostaneme.

Život není peříčko, jak se říká. Přináší mnohé a já mám změny a určitou dávku dobrodružství a tím i adrenalinu ráda. Už se čím dál více vyznám ve městě, kam do školy vlakem dojíždím, potkala jsem tu i jednu skvělou - dosud virtuální známou - a přečetla si v lavici schovaný deník jednoho žáka. Napsala jsem mu pak psaníčko, ne snad pozvání na rande na hřbitově, mohla bych být už i jeho babičkou, ale prostě se mi to tak líbilo, ty jeho čtenářské zážitky z dobrodružných a pohádkových knih, které mě taky formovaly v mládí... najednou cítíš, co máme společného, bez ohledu na věk, a těším se, co přinesou prázdniny. Navíc příští týden už budu mít praxi v jedné školce, takže dětského smíchu a dovádění si užiju až až.

Jdu na vlak, dojíždím jako jiní studenti.
Ve školách se mi moc líbí, jak tu pracují s dětmi ve výtvarné výchově.

 

Autor: Vlasta Fišrová | neděle 26.5.2019 9:32 | karma článku: 11,48 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma: 6,82 | Přečteno: 220x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma: 7,48 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma: 10,88 | Přečteno: 209x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma: 6,14 | Přečteno: 128x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Člověka nepřebarvíš, jen se vybarví

Malířka Toyen byla fenomenální osobností, která dovedla přetavit své trauma v umění, ceněné dnes milióny při dražbách. Zemřela takřka v zapomnění a osaměle, přátelé odešli dřív. Surrealismus má ale stále co říct. Naše nevědomí.

25.9.2023 v 10:46 | Karma: 9,65 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik