Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme obědvali s Panou Marií z Guadalupe

Medailonek věnovaný mi Atlantským oceánem nosím prakticky stále u sebe. Dnes na obědě v hospůdce zalité sluncem, je tu totiž i venkovní posezení, s námi PM i komunikovala. O čem a jak povím ráda, proto se mi i vrátila.

Asi ne každý znáte příběh Panny Marie z Guadalupe, jedná se o zjevení, které ovlivnilo miliony lidí v Mexiku i v celé Latinské Americe. V Mexiko City mají největší poutní místo na světě, kam míří milióny lidí, aby viděli obraz Panny Marie z Guadalupe. Ten se měl dle legendy objevit na indiánském plášti Juana Diega, kterému se Panna Marie indiánského vzezření zjevila v r. 1531 na posvátném pahorku Aztéků.

Motiv Panny Marie z Guadalupe je dodnes oblíben a uctíván, byla jsem toho svědkem při mé nedávné návštěvě New Yorku. Tady jsem na mořské pláži v Coney Island našla medailon zasazený v nerostech a kamíncích z moře. Doslova mi jej mořské vlny přinesly k nohám. Od té chvíle se mi vrátila i hluboká víra, která nijak nepřekáží mému modernímu způsobu života, naopak jej obohacuje a prosvětluje.

Téměř každý den se v souvislosti s mým medailonem něco děje. Nepíšu si deník a mnohé své myšlenky bych ani veřejně nešířila, dnešní den je ale tak bohatý na zážitky, že udělám výjimku a napíšu alespoň něco. Třeba to, že jedna z žen ucítila ve chvíli, kdy medailon držela v ruce, tělesné pocity v části těla, kde má zřejmě nějaký problém. Já to cítila také, takže je to reálné. Detaily prozrazovat nebudu, ani je neznám, jen prostě jsme s pokorou prožily tu chvíli.

Medailon v rukou mé kolegyně.

Medailon se dnes stal též součástí jedné prosby, kterou jsme spolu s dalšími ženami pronesly, aby se změnilo něco nepěkného. Nějak cítím v kostech, že se to podařilo. A mám z toho radost.

Medailon prostě přináší pocity důvěry a naděje. Je skutečný, zatím stále drží v nerostech, které se spojily na dně moře. Občas jej omyji a pak dám na sluníčko. Nosím jej v čistém plátýnku.

Medailon si ráda prohlédla také naše slečna servírka.

Užijeme si taky legraci, když další kolegyně, která má nemoc, kterou lékaři zatím neumějí vyléčit, vtipkuje, že jestli jí to pomůže, tak tu otevřeme nové Lurdy. U nás v Klášterci nad Ohří. Městečku, kam lidí jezdí za třemi minerálními prameny. A do zámku plného porcelánu či nerostů.

Málokdo přitom ví, že Klášterec byl mariánským poutním místem, věřilo se v sochu PM, která tu dodnes je. Odešli ale původní obyvatelé německé národnosti a noví příchozí už víru nepřevzali. Ráda vyprávím tu historiku, jak to se sochou bylo, jak se lidé bouřili, když jim uctívanou sochu přestěhovali do jiného kostela. Ten kostel stojí dnes osamoceně poblíž elektrárenských věží, vesnici zbourali kvůli plánované stavbě popílkoviště. To se sice nestalo, přišel rok 1989 a s ním i nové metody odsíření zplodin, vesnice už ale byla zničená.

Až na kostel sv. Mikuláše a kapličku. Jakoby si dřívější mocipáni nedovolili zbourat právě tyto symboly vyšší moci.

Žena kráčející z kostela sv. Mikuláše v Mikulovicích

Nedávno se uskutečnila první schůzka k možnosti založení spolku přátel kostela, poté se mi podařilo dát dohromady několik dalších lidí, kteří mají k zaniklým Mikulovicím u Kadaně vztah. Na Fb jsem vytvořila skupinu, kam přidávám zájemce. Jsou tu už dva zedníci, jeden architekt, dva historici, několik pamětníků obce, kteří tu mají i pohřbené příbuzné. 

O kostel se stará kadaňská farnost, která nedávno nechala udělat novou střechu. Jinak je ale kostel dost poničený, s minimálním vnitřním vybavením. Všem nám jde o uchování duchovního odkazu, navíc historické hodnoty objektu, patří totiž k nejstarším v regionu. Práce je před námi více než dost. Tak nám držte palce a případně se i přidejte. Třeba jen dobrým slovem nebo jakkoliv jinak.

Inspirují mě aktivity dalších spolků, které vznikly u nás v pohraničí, aby oživily puštěné kostely. Jeden z nich funguje třeba v Želině u Kadaně. Pořádají tu výtvarné i další kulturní akce. Ráda bych pozvala několik výtvarníků také do Mikulovic, aby nasáli atmosféru, něco vytvořili, to pak vystavili a zároveň společně pobyli, i s dalšími lidmi, kteří přijedou. Chybět nebude ani hudba, menší koncert. Ze začátku bych ráda uspořádala komorněji laděnou akci, bez nějakých velkých finančních rozpočtů. Zkušeností mám k tomu už dost. Vždy to chce hlavně nějakého toho tahouna, ostatní se pak přidají.

Tak dost už řečí, spousta práce je před námi. Přidám jen jedno krátké video, které jsem na místě točila před rokem. Přibližuje atmosféru tohoto místa.

Autor: Vlasta Fišrová | středa 18.4.2018 23:15 | karma článku: 14,24 | přečteno: 380x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma: 6,82 | Přečteno: 220x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma: 7,48 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma: 10,88 | Přečteno: 209x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma: 6,14 | Přečteno: 128x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Člověka nepřebarvíš, jen se vybarví

Malířka Toyen byla fenomenální osobností, která dovedla přetavit své trauma v umění, ceněné dnes milióny při dražbách. Zemřela takřka v zapomnění a osaměle, přátelé odešli dřív. Surrealismus má ale stále co říct. Naše nevědomí.

25.9.2023 v 10:46 | Karma: 9,65 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik