Můj život s Marií

Mám ráda mariánská místa, na jednom z nich jsem i něco velmi krásného zažila. Byla to jen chvíle, přesto se sem alespoň v myšlenkách vracím. A snažím se pochopit. I když prostor pro tajemství tu vždy byl, je a určitě i bude.

Nadýchané sněhové vločky se pomalinku snášejí k zemi... těmito slovy začínám povídku o klášterecké mariánské legendě. Povídka snad i bude součástí jedné knížky, a proto jí zde na blogu poněkud upravím. Však je to hodně živé, a dá se pojmout z mnoha úhlů pohledu.

Klášterec nad Ohří je město pod Doupovskými a Krušnými horami, kde vyvěrají tři minerální prameny, a lidé sem jezdí za odpočinkem i zvláštní krásou. Okolní kopce připomínají obrovské prsy žen či těhotenská břicha, pohledem na jejich oblé tvary mám vždy pocit jako bych se dotýkala něčeho pradávného a zároveň posvátného.

Ráno se tu vždy pozdravím s Bohorodičkou v podobě krásné sochy Immaculaty, která je součástí sloupu Nejsvětější Trojice na náměstí v historickém centru. Mívám takový pocit, že nad tímto městem přímo bdí.

Plastika Immaculaty ze sousoší Nejsvětější Trojice

Málokdo dnes ví, že Klášterec nad Ohří býval v minulosti významným mariánským poutním místem. Tato historie odešla s většinovým německým obyvatelstvem. Naštěstí je ve městě stále živá a to zejména v barokní architektuře. Tu zde nechal vybudovat Michael Osvald Thun. Ať již se jedná o velkolepě působící kostel Nejsvětější Trojice, tak sousoší od Jana Brokofa či sedmero výklenkových kaplí Bolesti Panny Marie v zámeckém parku.

O bolestech by mohla mluvit i moje máma, která přišla o jedno z dětí. To je pro nás ženy to nejhorší.

Bolest z nečekané ztráty malého nevinného dítěte otřásla městem i před dvěma roky. Tuto událost připomíná na kláštereckém hřbitově výrazný pomník z černého kamene, na němž je zaznamenána milá tvář dívky Elišky, která se stala obětí násilného trestného činu. Eliška drží v ruce zlaté srdce a na náhrobku čteme :

„Nyní jste smutní, ale budete se zas radovat, až se setkáme. O tuto radost Vás nikdo nepřipraví. Pak všechno pochopíte.“ Jan 16/22

V té souvislosti se mi najednou vybaví i poselství Panny Marie, která nám ve Fatimě sdělila: „Na konci zvítězí mé Neposkvrněné srdce.“ To je silné poselství, že?

Klášterecká mariánská zbožnost je přímo spojena s jednou soškou, kterou věřící velmi uctívali a považovali jí za zázračnou. Tato historie je zaznamenána v písemně zpracovaných dějinách města. Zjišťuji si i další podrobnosti, pátrám v archivech. Až přijde čas, představím vše v galerii Kryt, kde dřív bývala obecní šatlava. Teď je tu déle než dvacet let galerie současného výtvarného umění, kde připravuji výstavy.

Venku se u brzy stmívá, a tak jsem ráda, že do ulice svítí výloha protější Biotéky. To je nově otevřený obchůdek, ve kterém podává zdejší paní Libuška kávu, a prodává též kvalitní víno a zdravé dobrůtky.

Útulné prostředí klášterecké Biotéky

Libušky hlava je na fotografii vidět jen částečně za dřevěným pultem, možná si čte. Když zrovna nejsou zákazníci. Docela tu dnes bylo živo a to je moc dobře. Historické centrum je totiž poněkud odříznuté od zalidněnější části města, malým obchůdkům se ne vždy daří. Naštěstí by měla ožít i sousední bývalá vinárna Hvězda, kde se připravuje Čokolaterie u Karolínky. A drží se i prodejna Knihy, jediná široko daleko. Nejsou tu jen bary a herny.

A příště zas povím třeba i víc. Musím to vždycky tak cítit, že mám dost na rozdávání i tímto způsobem. Zároveň i dostávám, samozřejmě.

A teď už mířím na vánoční večírek, docela se těším na přátelské posezení s lidmi z práce.

Podívat se případně můžete i na moje FB stránky Proměňujeme Sudety. 

 

 

Autor: Vlasta Fišrová | pátek 2.12.2016 17:55 | karma článku: 20,86 | přečteno: 280x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

30.9.2023 v 19:38 | Karma: 10,88

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

29.9.2023 v 21:29 | Karma: 6,14

Vlasta Fišrová

Zahoďte ty berličky

2.1.2023 v 13:52 | Karma: 11,77

Vlasta Fišrová

Ahoj krásko, jak se dnes máš?

25.5.2022 v 18:49 | Karma: 11,59

Vlasta Fišrová

Jak jsem se probudila v roce 2037

15.5.2022 v 11:06 | Karma: 10,75
  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik