Může se kriminální děj z románu promítnout do reality?

27. 09. 2016 10:11:20
S oblibou sleduji některé současné české krimi seriály, například Rapla. Už i proto, že se odehrává v Krušných horách. Když tu mi do života vstoupí skuteční kriminalisté, se skutečným případem.

Pro účely tohoto vyprávění se pokusím zamyslet nad souvztažností dějů, které sice logicky souviset asi nemůžou, ale i tak se dějí. V mé vlastní realitě. Například se objeví člověk, který mě upozorní na jednu detektivku. Její děj se odehrává přímo v místech, kde pracovně působím. Jsem tedy zvědavá, jak místní autor pojal onen příběh, a protože v našem regionu je třeba podporovat vztah k místu, kde žijeme (bývalé Sudety), tak dělám knížce s názvem Stvůry od Luďka Kubáta i propagaci.

Když knížku čtu, tak se ocitám na místě bývalého poplužního dvora v Šumné, což je zaniklá obec. O zaniklých obcích zrovna připravuji výstavu, a mrzí mě, že to místo vypadá jak krátce na konci 2. světové války. Když se reálně píše r. 2016. V detektivce se tu odehraje vražda, což se reálně též ve středověku stalo. Třeba je to místo svým způsobem "zakleté".

Děj románu se přemisťuje o pár kilometrů dál k Mikulovické lípě. Bývala zde obec Mikulovice, která byla zlikvidována kvůli plánované výstavbě odkaliště pro elektrárny. Po letech, kdy bylo vše zbouráno, i sousední Vernéřov a Pavlov, je rozhodnuto, že popílkoviště není třeba stavět. Změní se politický režim i technologie, popílek už bude využíván v rámci odsíření.

U Mikulovické lípy, která je památným stromem, udržuje jeden místní kapličku. Je krásně bíle omítnutá, nechybí svatý obrázek a kytička. I když jsme v kraji převážně ateistů. O tom člověku píšu do novin. Stojí tu i kostel sv. Mikuláše, i když není zrovna v ideálním stavu. Žádný z domů však nezůstal, bývalé hospodářské usedlosti zarůstají náletovými dřevinami.

Pravidelně se dívám na krimi seriál Rapl, líbí se mi ti tvrdí chlapi, vyšetřovatelé. Když tu najednou v mé vlastní realitě vstoupí do dveří místa, kde pracuji, dva opravdoví kriminalisté. Pátrají po okolnostech jednoho případu. Přijeli až z krajského města, takže to bude něco vážného. Neřeknou co, ale zhruba se dovtípím. Řeknu, co vím, abych napomohla vyřešení toho případu. Pak se s tím musím i vyrovnat, co se stalo.

Pomůže mi v tom i další román, tentokrát od Martiny Doležalové, která se v našem městě narodila. Nabídne mi jej paní z knihkupectví, která ví, že se zajímám o místní dění. V románu je hlavní hrdinkou dívka, která se potká s vrahem ve chvíli, kdy dotyčný má být osudově za tento čin potrestán. Ona zde funguje jako takový katalyzátor. Není jí z toho dobře, ale naštěstí má po boku muže, který jí drží u země. Jako já mám manžela. I nějaký ten další rytíř se na scéně občas objeví, tak se většinou ani nebojím.

Kriminalisté jsou muži na svém místě, mám z nich respekt, a samozřejmě nikde nebudu vykládat žádné podrobnosti. Stejně mi toho moc neřekli, přesně jako ve filmu, říct minimum, a zjistit maximum. Pro vyřešení případu.

Dnes mám zrovna volno z práce a tak si snad i troufnu takto zveřejnit. Odehrálo se totiž ještě něco, co si tak trochu hýčkám, jako takové "magické vysvětlení". To už svěřím jen těm, kterých se týká. Život opravdu přináší zajímavé situace.

Autor: Vlasta Fišrová | úterý 27.9.2016 10:11 | karma článku: 14.25 | přečteno: 477x

Další články blogera

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma článku: 6.82 | Přečteno: 178 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma článku: 7.48 | Přečteno: 226 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 198 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma článku: 5.59 | Přečteno: 120 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 11.68 | Přečteno: 198 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 12.44 | Přečteno: 1277 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 465 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 595

Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...