Plastici a undergroundová komunita v Nové Vísce na Chomutovsku

The Plastic People of the Universe přijedou na koncert do Kadaně zrovna v den, kdy zahajujeme v klášterecké galerii Kryt výstavu o zaniklých obcích na Klášterecku. Jedna z nich - Nová Víska - je spojená s historií undergroundu.

Při přípravě výstavy o zaniklých obcích Klášterecka se dostávám k nejrůznějším zajímavým tématům, která tu ještě přiblížím. Teď mě zaujala shoda termínu, kdy se uskuteční koncert legendární kapely The Plastic People of the Universe v kadaňském Orfeu dne 7.10. od 20 hodin, a vernisáž výstavy Zaniklé obce Klášterecka, kterou zahajujeme také tradičně v pátek první týden v měsíci a to od 17 hodin v galerii Kryt na radnici.

Při přípravě výstavy vycházím z různých zdrojů, z oficiálních archivů a muzeí i ze vzpomínek pamětníků. A právě jeden z pamětníků mě upozornil na proslulost Nové Vísky, která byla za minulého režimu zlikvidována snad i pro ony akce undergroundu, které se tu v konaly. Nebo minimálně ten dům, kde se tehdejší "diverzanti" scházeli.

U nás v bývalých Sudetech není tedy zánik obcí, odkud byli po 2. sv. válce vysídleni Němci, a které buď už nebyly vůbec dosídleny, nebo jen částečně, a poté zrušeny, výjimkou.

Historii zaniklých obcí v celé republice připomíná výborně vedený web Zaniklé obce a objekty, který založil a spravuje sběratel historických pohlednic Pavel Beran z Klášterce nad Ohří.

"Komunita na Nové Vísce byla zásadní komunitou, která kdy vůbec na území tehdejšího Československa vznikla. Po jejím konci se již nikdy nic podobného v takovém rozsahu vytvořit nepodařilo, už jen proto, že se spousta lidí rozhodla emigrovat." píše se na webu Moderní-dějiny.cz

Po zaniklých obcích na Kadaňsku a Klášterecku dnes pořádá poznávací cesty průvodce z Offroadsafari Jiří Vykydal. Od něj mám tuto citaci:

"Postava českého undergroundu v té nejryzejší formě - Miroslav SKALÁK Skalický: Můj baráček byl malinkej pro stovky lidí, tak jsme si sehnali Novou Vísku u Chomutova. Ostatní baráky likvidovali pod různejma záminkama, ale my jsme doufali, že když tenhle bude na samotě, že to půjde. Samozřejmě jsme se mýlili, náš barák zlikvidovali taky, a to za účelem zvýšení obranyschopnosti státu, takže milicionáři s hasičema tam pak začali dělat nějaký chlastačky.
V každym případě to bylo místo, kde proběhlo koncem 70tých let nejvíc koncertů a akcí u nás. Bylo jich tam strašně moc, o tom se nedá mluvit, to je potřeba zažít. Několikrát byl barák obklíčenej, ale nikdy se nestalo, aby akci přerušili. I když tam byli, vždycky se dohrálo. Tenkrát měl Magor ještě geniální nápady a vymyslel, že koncerty nebudou o víkendu, ale udělal se třeba ve čtvrtek. To věděli jen lidi, který to vědět měli, takže ve čtvrtek se hrálo, přijelo 300 lidí, v noci odjeli, v pátek naklusali policajti, obklíčili nás a byli tam až do neděle. Nicméně bylo dávno po koncertě a oni se jen divili, že nikdo nepřišel."  

Na výstavě o zaniklých obcích tedy připomenu i tuto historii nezávislé kulturní scény, kterou jsem v té době znala jen v propagandisticky upravené podobě "Bič boží" ze seriálu 30 případů majora Zemana. Úvodní scéna tohoto seriálu je mimochodem natáčená také na Chomutovsku a to na Měděnci. Poznáme to podle typického tvaru kaple na vrchu Mědník, která má tvar rotundy.

Zaniklé obce Klášterecka v galerii Kryt

Výstavou se snažím upozornit na životní příběhy lidí, kteří museli opustit svůj domov. Netýkalo se to jen Němců po 2. světové válce, ale i pozdějších usedlíků. Některé z obcí totiž byly zlikvidovány kvůli těžbě uhlí nebo plánované výstavbě odkaliště, která se nakonec neuskutečnila. Lidé byli přestěhováni, někteří to odnesli zdravím. Mnozí vzpomínají dodnes. A právě na těchto vzpomínkách bude založena zmíněná výstava. Část expozice mám přitom zapůjčenu z Muzea zaniklých obcí v Perštejně.

Autor: Vlasta Fišrová | pondělí 26.9.2016 8:46 | karma článku: 12,54 | přečteno: 332x