Znáte zámecký park v Klášterci nad Ohří?

Tento dendrologicky nejcennější park na úpatí Krušných hor se rozprostírá podél řeky Ohře v Klášterci nad Ohří. Ráda se tu procházím a pravidelně tu i fotím. Snažím se přiblížit půvab i jedinečnost tohoto místa.  

Zámecký park v Klášterci nad Ohří je krásný v každém ročním období. Najdeme tu nejen pěknou řádku dendrologických unikátů, ale také velmi zajímavou architekturu. Ta je spojena zejména se šlechtickým rodem Thunů. Park založil Michael Osvald Thun ve 2. pol. 17. století. Nejdříve to byla pravidelná barokní zahrada, která se postupně proměnila v deset hektarů rozsáhlý anglický park.

Park podél řeky Ohře, v pozadí Doupovské hory

 Když si jdu pro vodu ze zdejších minerálních pramenů, které vyvěrají jen několik metrů od parku, tak neodolám opakovaně fotit zdejší krásnou přírodu, i když jen mobilem.

Liliovník tulipánokvětý poblíž východu z parku, který vede k Lázním Evženie
Nejvzácnější stromy jsou označené dřevěnými cedulkami
Park sousedí s historickým jádrem města, věž patří radnici
Katalpa trubačovitá
Šácholan přišpičatělý

Některé mé fotografie slouží i k oficiální propagaci města, jako jsou například ty v článku do časopisu KAM po česku, který si můžete přečíst tady. Tištěný časopis je k dostání v turistických informačních centrech, kde přináší spoustu užitečných tipů na výlety, proto bývá rychle rozebrán. Podobně jako další výpravný časopis s názvem Brána do Čech.

Jsem také autorkou článku na wikipedii, kde najdete základní informace o historii parku. Podrobněji je pak historie parku a jeho dendrologické bohatství zaznamenána v publikaci Zámecký park v Klášterci nad Ohří od Ivo Nováka, který spolu s odborníky z městského úřadu sestavil a popsal tři prohlídkové okruhy parkem.

Prohlídky parku můžeme absolvovat individuálně anebo lze využít služeb průvodce, který je zkušeným dendrologem. Průvodcovské služby pro skupiny 5 - 20 osob zajišťuje klášterecké turistické informační centrum u radnice. Zde Vás rádi seznámíme i s dalšími zajímavostmi našeho regionu.

Přijeďte, budete překvapeni krásou zdejší krajiny i historickými památkami. Město je plné soch z barokní dílny Jana Brokoffa i od současných umělců. Více se dozvíte na webu města Klášterec nad Ohří.

Část sloupu Nejsvětější Trojice se sochou Panny Marie

 

Autor: Vlasta Fišrová | úterý 13.9.2016 19:13 | karma článku: 16,50 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

30.9.2023 v 19:38 | Karma: 10,88

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

29.9.2023 v 21:29 | Karma: 6,14

Vlasta Fišrová

Zahoďte ty berličky

2.1.2023 v 13:52 | Karma: 11,77

Vlasta Fišrová

Ahoj krásko, jak se dnes máš?

25.5.2022 v 18:49 | Karma: 11,59

Vlasta Fišrová

Jak jsem se probudila v roce 2037

15.5.2022 v 11:06 | Karma: 10,75
  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik