Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díky moc za pěkné upozornění na film. Je smutné, jak málo lidí to zajímá. Bohužel do kina nemohu, ale dám si pozor, kdyby ten film po čase dávali na Artu. Nebo byl někde ke stažení.

0 0
možnosti
Foto

Právě čtu knihu Urozený divoch, a myslím, že si malíře i Paula Gauguina dost idealizujete. Začínal jako bankéř (prodejce akcií). pak začal tvořit, amatérsky malovat, seznámil se s francouzskými impresionisty, Pissarem, Degasem, Monetem a dalšími. Maloval obrazy, ale neprodával, přestalo se mu finančně dařit... Manželku se třemi dětmi přestěhoval z Paříže do Dánska, ponechal si jen malého synka, kterého později umístil v penzionu. Přidal se ke skupině pařížských impresionistů, ale sám se impresionistou nestal. Nedařilo se mu, živořil. A tak dále... Přestěhoval se do Bretaně, kde si získal v malířském světě jakési postavení, ale pak znovu Paříž, později pokus žít na Panamě, později na ostrově Martiníque (mezi domorodci). Nemocný úplavicí se vrátil do Paříže, znovu Bretaň, pak Provence s malířem Vincentem van Goghem, atd - až posléze Tahiti. Byl to charismatický člověk s pevnou vůlí, který si ji za každých okolností dovedl prosaditi, se schopností ovládat lidí... Umělec, malíř - bohém... Jako člověka, otce rodiny, si ho vážit nemohu, ale toho, co dokázal jako malíř - amatér, jdoucí svou vlastní cestou, ANO... Díky, Vlasto, za upozornění na film o jeho životě. R^;-)

0 0
možnosti
Foto

bohy\ně ho odměnila strádáním a bolestí?

jak asi strádala a trpěla matka jeho dítě kterou zanechal v Paříži...takovej film by ale asi nikoho nezajímal-matka samoživitelka a dítě bez táty:-/nuda

0 0
možnosti
Foto

Vím, že je Gauguin v tomto rozporuplná postava, měl "radši" zůstat doma, řádně se starat o rodinu? Třeba jako bankéř, v tom se mu dřív i dařilo. On se ale dal a umění a díky tomu po něm zůstalo krásné hmatatelné dílo. Jeho děti a žena v Evropě hlady neumřely, manželka byla z bohatší rodiny, pokud vím, tak začala pracovat. A ještě mu na Tahiti snad i něco posílala. Ve filmu je scéna, kdy jí on prosí, aby jela do Tichomoří s ním i s dětmi, ona ale z Evropy odjet nechtěla.

0 0
možnosti

Filmy ve "Filmovém klubu" se dají vždycky vidět.

1 0
možnosti
  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik