Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J94a36n 97C38i67h85e89l25n81a

16. 9. 2017 23:57

T. G. Masaryk, Cesta demokracie:

„Když Pražané tu sochu odstranili, jsem rád, protože ta socha byla politickou potupou pro nás"

„V Londýně předložili mi ve Foreign Office, když jsem se vracel z Ameriky, telegram, ve kterém je papež žádá, aby u mne zakročili, že v Praze byla zřícena mariánská socha a že byli vypověděni emauzští mniši. Vatikán by prý velmi litoval, kdyby nový stát zahájil tak činnost proti katolické církvi. Já o tom neslyšel, ale znaje situaci, vyložil jsem, že socha byla politickou potupou pro nás, že šlo v prvé řadě o demonstraci politickou. A máme teď na Staroměstském náměstí sochu Husovu; to by vyvolávalo konflikt."

0 0
možnosti

Kadaň je krásné město, děkuji Vlasti za potěšující reportáž R^V

2 0
možnosti
Foto

Pěkné, karma ! Tak ať Vám ta Vaše socha v Kadani zase pár set let vydrží !

12 0
možnosti

Vážená paní, asi nechápete, že Staroměstské náměstí a Mariánský sloup má pro Čechy (kteří nejsou zaslepeni současnou ideologií římskokatolické církve) trochu jiný historický podtext než je tomu kdekoli jinde při instalaci sochy Panny Marie!! I když je tam určitý časový posun (snad 30 let), přesto byl tento sloup v podstatě vztyčen na oslavu vítězství tuhého římského katolicismu, na oslavu popravy 27 českých pánů, na oslavu zničení samostatného čs.království atd. atd. atd.

To vítězství slavili nejen Habsburkové, ale zejména největší evropská politická, mocenská a hospodářská organizace - tj. římskokatolická církev.

3 8
možnosti

Pane Sobotko, Vy se Velmi,ale opravdu velmi mýlíte! Mariánský sloup byl postaven jako díkůvzdání za ubránění Prahy před Švédy! Můžete nám prosím sem dát odkazy na nějaké (opravdu) hodnověrné podklady, které by Vaše bláboly potvrzovaly? Děkuji.

7 4
možnosti

Paníé Fišrová

v Praze je celá řada soch panny Marie.

Na veřejnosti můžete obdivovat i kopie té sochy z mariánského sloupu a to dvakrát u kláštera na Strahově a u Týnského chrámu. Dokonce se můžete pokochat černou pannou Marii- socha černé Matky boží na secesním domě v Celetné ulici

4 0
možnosti
Foto

Dobrý den, vím o dalších sochách, mám je v oblibě. A to ne jako "zaslepená současnou ideologií římskokatolické církve", veškeré ideologie jsou mi cizí, nejsem ani pokřtěná, ani nic podobného. Vyrůstala jsem v ateistickém prostředí socialistického realismu. Co je mi blízké, je výtvarné umění. A právě v sakrální architektuře se často projevující, což samozřejmě má své historické souvislosti. Symbolika Panny Marie s Ježíškem je mi navíc blízká svým příběhem matky. Je to pro mě zároveň zážitek estetický a někdy i emocionálně působící.

2 0
možnosti
Foto

jéééé Kadan...Katovská ulička, krásné hradby a nábřeží Maxipsa Fíka :))

5 0
možnosti
Foto

Přesně tak. A taky tu máme orloj - originální současné umělecké dílo kováře Karla Melouna. Připomíná ten historický, je umístěný na nábřeží. Též Františkánský klášter s jeho zahradami doporučuji k návštěvě. Kadaň kvete do krásy, sázejí tu v centru města i luční květiny.

2 0
možnosti
Foto

Je to možno pre mnohých kruté, ale: V roce 1987, poté co EHS vlajku přijalo, uvedl její autor Arsene Heitz, že se při jejím návrhu inspiroval také textem 12. kapitoly biblické knihy Zjevení, která zobrazuje ženu s dvanácti hvězdami kolem hlavy. Tento symbol je v evropském umění často spojen také se zobrazením Panny Marie právě s dvanácti hvězdami kolem hlavy, modrá je přitom též v umění chápána jako jeden z Mariiných atributů. :-)

6 0
možnosti

Proč myslíte, že to je pro někoho kruté?

0 0
možnosti
  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik