Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hm, tak s tou pannou Marií jste se ovšem zase netrefila. Ona ta královna nebes nemá zrovna v Božím slově dobré reference. Viz Jeremiáš kapitola 7.

http://www.obohu.cz/bible/index.php?styl=B21&k=Jr&kap=7&v=18&najit=kr%C3%A1lovnu+nebes#v18

Nový zákon vyzdvihuje jen a pouze Ježíše Krista, Božího Syna. K tomu byste se měla obracet. Všechno ostatní (modlářství) by mohlo být velkou chybou.!!

0 0
možnosti
Foto

Pořád si myslím, že baroku se zadařilo jít na věci raklamně a dobře. Tak jako v reklamě nás plánovaně a cíleně dojme maminka s dítětem, získat si po době otevřenější renesance lidi zpátky nešlo udělat lépe než obrazem maminky, co bude viset v každé domácnosti... a všimněme si , že ona po staletí dojímá především ženy. Že je pak některého adorování a chvalozpěvů až moc, víme. Vzkazem je běžnost života...Holka, které se povede mít dítě a pro každou z nás, je to rázem nejdůležitější člověk na světe,.. dívat se, jak dospívá i s chybami,i s úspěchy , které oznamujeme okolí jako zázrak... a není větší krutosti než přežít smrt vlastního dítěte...

hezký upřímný článek a moc milé fotky, Vlasto.;-)

1 0
možnosti
Foto

Díky, Radko. O tom, že mariánský kult byl záměrně vytvořen a podporován právě pro určitou záchranu křesťanství, jsem již také něco zaslechla.

Baroko je pro mě osobně v něčem krásné, třeba kapličky v krajině, to se mi moc líbí. Ale mnohé kostely působí až přezdobeně a teatrálně, a zároveň je v nich zima a působí neživě.

Člověka napadne, kolik lidí se u toho nadřelo, než tu výzdobu vytvořili a mzdy nejspíš nuzné, pracovní podmínky kdovíjaké.

Zajímavé je pozorovat tváře soch světců a právě Madon. Je to totiž znát, kdy středověký řezbář tvořil Madonu podle ženy, kterou reálně znal a třeba i miloval či prostě obdivoval, ty jsou nejpovedenější. Jindy jsou to zas tváře, které nepůsobí zrovna sympaticky, až se divím, že to zadavateli takto stačilo. Samozřejmě to není nic jednoduchého, takže když sama neumím, tak bych asi neměla kritizovat. Nemluvě o ztvárnění miminek (Ježíšků), které spíš připomínají zmenšené postavy dospělých, proporce těla a hlavy jaksi nesedí. Ale bývalo to tak zvykem. Též v malbách. Některé obrazy jsou i krásné a jiné už méně.

Někde jak kdyby umělec vložil i cit, a zároveň musel dobře umět řemeslo, a jindy jen odvedl práci pro obživu. Vlastně podobně jak v jiných profesích. :-)

0 0
možnosti

Nemôže. Mária bola a je len človek. "... lebo jeden je Boh a jeden prostredník medzi Bohom a ľuďmi - Kristus Ježiš." 1.Tim.2:5. V Biblii o takýchto nápadoch nie je ani zmienka. Všetko sú to ľudské výmysly, ktoré sa človeku prijímajú ľahšie ako pravda o Bohu a človeku.

0 0
možnosti

Nemôže, Mária bola a je len človek. "... lebo jeden je Boh a jeden prostredník medzi Bohom a ľuďmi - Kristus Ježiš." 1.Tim.2:5. V Biblii o takýchto nápadoch nie je ani zmienka. Všetko sú to ľudské výmysly, ktoré sa človeku prijímajú ľahšie, ako pravda o Bohu a človeku.

0 0
možnosti
Foto

Dobý den paní Zuzano, koukám, že máte jasno. Máte Bibli a z ní vycházíte. Taky jsem tu knihu četla, a zjistila jsem, že některé příběhy si až protiřečí. V té knize jsou pospojovány texty od více autorů a z vícero období.

Ale třeba je Váš život snazší, když máte prostě důvěru v jednu knihu. Já čtu odmalička mnohé, literaturu krásnou i naučnou, nerozlišuji tedy jestli jí psali věřící či nikoliv, zajímá mě prostá lidská zkušenost, o kterou se můžeme podělit. A vyhovuje mi spíš kritické myšlení, snažim se věci (jevy) chápat.

Mějte hezký den.

0 0
možnosti
  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik