Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O stařence, která tence plakala a hlasitě chrápala

Pět dní na chirurgii oblastní nemocnice, kde paní Jasmínová prožívá nejen svůj vlastní příběh, ale i osudy spolupacientů. Kde bolest střídá úleva a s ní přicházející naděje, že bude líp. O lidské sounáležitosti.

Zraněnou paní Jasmínovou převážejí na pokoj pro tři ženy. Pokoj je docela rozlehlý, svítí sem slunce. Zdravotní sestra ale zatáhne žaluzii, aby prý nesvítilo do očí. Paní Jasmínová si netroufne protestovat. Má ráda hodně světla, později proto onu žaluzii zas roztáhne.

Nemocniční pokoj již obývá paní Nováková, která spoustu času telefonuje rodině, aby udílela "nezbytné" pokyny a donekonečna rozebírala jakési trable, které paní Jasmínové přijdou jak ze světa rodiny Homolků.

Paní Jasmínová ovšem ještě netuší, co vše tu v oněch pěti dnech zažije. Jak jí bude líto paní Pěnkavové, malinké potlučené stařenky, která stále žádá pilulky na bolest. Stařenka vzápětí usíná a někdy chrápe až tak, že snad i drnčí okenní tabulky. V tu chvíli se soucit s paní Pěnkavovou mění v pocity poněkud méně ušlechtilé.

Pohodlí nadstandardu si ale užívají už jiní pacienti, a tak paní Jasmínová musí přijmout tuto realitu. Těší se na operační zákrok, který snad napraví pochroumané kosti v její noze, a pak tradááááá odsud.

Zmíněný nemocniční pokoj je zároveň pracovištěm celého týmu zdravotních sester a lékařů, chodí sem na praxi i žákyňky, pomáhají sanitáři. Je to jejich nejen obživa, u mnohých paní Jasmínová cítí, že i poslání. Všechna čest, jak tu vše funguje, dle promyšleného časového plánu. Dokonce tu i dobře vaří. 

Když se paní Jasmínová trochu oklepe, vyrazí o berlích na obhlídku dalších prostor oddělení. V denní místnosti natrefí na pacienta mužského pohlaví, kterého pojmenuje "Pánem ovladače TV" a u zapnuté obrazovky se s ním dá do řeči. Dokonce spolu rozjednou něco jako mejdan, i když místo piva, na které vzpomíná pacient, či jiných drinků, tu mají jen studenou vodu v plastovém kelímku. Našinec je ale tvor přizpůsobivý, a tak se povídá, popíjí, a dojídají zbytky večeře. Přichází ještě jeden pacient, který nabízí buchtu od maminky, no to se máme...

Vysněnou kávu pak o návštěvách přinese paní Jasmínové její muž, je mu moc vděčná za jeho empatii.

Pátý den paní Pěnkavovou odvážejí na jiné oddělení, paní Homolková se chystá na další operaci, Jasmínovou pouštějí domů, a tak si ženy vzájemně popřejí šťastné uzdravení. I když u paní Pěnkavové to vůbec není jisté, zda se naučí znovu chodit, a paní Homolkové možná časem odříznou ještě kousek té bolavé nohy. A snad né ještě větší kus.

To už se paní Pěnkavová nedozví, potkaly se na pár dní, nahlédly do svých životních příběhů...paní Homolková je pěstounkou svých vnoučat, nemá jednoduchý život. Možná proto i ta přísnost na děti, má jich pět a o chlapovi není řeč. Někteří lidé mají ten osud těžší, paní Jasmínová se trochu zastydí, jak na paní Homolkovou ze začátku nahlížela. Když jí dojde, jakou nálož tahle žena nese.

Paní Pěnkavová má naštěstí hodného muže a ráznou dceru, která jí motivuje ke cvičení a vyvádí jí z apatie. To vše se dozvíš po pěti dnech spolužití na jednom nemocničním pokoji, kde zažiješ bolest i naději, že se tvé zranění vyléčí a ty zas vykročíš na zdravých nohou... do světa plného příběhů. 

PS: A to se paní Jasmínová nestačila skamarádit s žádnou se sester, na to není v nemocnici čas, vlastně ale k dobrému pocitu bohatě staíl občasný úsměv, vyměněný s někým, kdo je na podobné vlně. Takové to pochopení a uznání jeden druhého bez velkých proslovů.

Děkuju pane doktore, že jste takový borec, a tak šikovně jste mi tam ty šrouby do nohy naskládal, že věřím, že budu normálně chodit, děkuju paní doktorko na JIPce, že jste mi dala pod deku fukar, když mi tu bylo zima, děkuju sestřičky za veškerou vaší péči.

Budu se snažit být tu ještě nějak užitečná.

 

 

 

 

Autor: Vlasta Fišrová | pondělí 14.11.2022 15:31 | karma článku: 16,67 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma: 6,82 | Přečteno: 220x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma: 7,48 | Přečteno: 270x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma: 10,88 | Přečteno: 209x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma: 6,14 | Přečteno: 128x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Člověka nepřebarvíš, jen se vybarví

Malířka Toyen byla fenomenální osobností, která dovedla přetavit své trauma v umění, ceněné dnes milióny při dražbách. Zemřela takřka v zapomnění a osaměle, přátelé odešli dřív. Surrealismus má ale stále co říct. Naše nevědomí.

25.9.2023 v 10:46 | Karma: 9,65 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví o aktuální situaci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:08

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik