Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunita jako společenství lidí, které něco spojuje

Nás lidi dovedou spojit nejrůznější témata, ne vždy bychom se ale nazvali komunitou. Ta mívá jedno výrazné pojítko. Čím se tedy komunita liší od tlupy, spolku, party či klubu?  

Vyrůstala jsem za socialismu, kdy nám tvrdili, jak všichni chceme jen jedno, vybudovat komunismus, a to nebyla pravda, jen ideologie. Od toho radši dál, takže po r. 89 nebylo divu, že se rozpadaly různé svazy, dřív řečené spolky či kluby... aby se po čase zas lidé začali kvůli něčemu spojovat, protože jedinec sám příliš nezmůže, potřebuje být v tlupě, partě, uskupení... výrazů má čeština více, třeba kmeny. 

Není asi důležité, jaké pojmenování si pro naše uskupení najdeme, důležitý je hlavně obsah. Proč se scházet, co vytvářet a jak to prožívat. Komunita by měla přinášet něco užitečného pro každého z jeho členů, jinak bychom do takového spojení asi ani nevstupovali. Zároveň máme společnou vizi nebo ještě lépe konkrétní aktivitu, na které se podílíme. Každý svým dílem dovedností či potřeb.

Řeč teď bude o komunitě svobodně demokratické školy, které jsem se stala součástí před třemi lety, abych pak po jednom nedorozumění odešla, a poté se kvůli spojující myšlence a její realizaci vrátila.  Nejsem tedy žádnou mluvčí této komunity, jen si zkouším  ujasnit, o co se jedná, jak to celé funguje, kde jsou slabé a kde silné stránky.

Protože poučena právě socialismem, a zároveň vychována v duchu Foglarovek, kdy parta kamarádů znamenala tolik... jenže to bylo sdružování v období dětství, tady je to přirozené, když ale nastává dospělost, založíme rodinu, žijeme prací, která nás živí, a tak družení se ve volném čase dostává se spíš na okraj zájmu. Nebo se prostě nedaří, neb jsme společnost hodně rozdělená. Či se daří jen v omezené míře. A kde třeba více, tak partner/partnerka může namítat, že je to na úkor rodiny. Je třeba to celé vyvažovat.

Přiznejme si tedy, že člověk má od přírody sobecké sklony, spojuje se s jinými lidmi hlavně v rámci přežití, k uspokojení základních potřeb. Nejdřív to byly tlupy, ty se rozvíjely do složitějších uskupení, národů a států. A tady už nás spojuje většinou jen řeč, měna či hranice státu, v lepším případě i kultura a určité vlastenectví, vztah k zemi, zároveň nás už ale dělí mnohé rozdíly, ač mluvíme stejným jazykem.

Je tu vůbec nějaká jednotící idea? Tuto otázku nechávám otevřenou, to je spíš téma pro filozofy, literáty, sociology či politiky.

Vraťme se k naší komunitě. V ní se sešli lidé, které oslovil určitý záměr, v našem případě to je oblast alternativního školství. Nebyli jsme spokojení s tím, co jsme zažili v mládí, víme, že to jde i jinak, přejeme si přátelštější a otevřenější školu pro naše děti či vnoučata.

Tak se spojilo několik lidí se záměrem, který se povedlo realizovat, ač někteří z naší party vystoupili, a postupně se dozvídám i proč. Není to jednoduché držet jednu ideu v partě lidí držet, a umět si i rozdělit kompetence v tom, co každému přísluší, aby se cítil platným členem. Ono vyvažování energií, nebo jak to nazveme, vyvažování potřeb, dávání a přijímání. Ideální je, vlastně v každém vztahu, když je dávání a přijímání v rovnováze, kdy jeden nemá pocit, že by dával víc, než kolik dostává.

Snad nejdůležitější je přitom komunikace. My ve svobodné škole se učíme nenásilné komunikaci, k tomu jsou v naší zemi už i odborníci na slovo vzatí, vychází literatura, pořádají se různé akce, kde lze čerpat poznatky. I tak ale používáme určité vzorce chování, které jsme si osvojili kdysi v dětství, abychom se začlenili, prosadili... a tyto vzorce chování nemusí být zrovna zdravé, ani si je kolikrát neuvědomujeme. Jak jednáme, abychom...

Dnes máme schůzku, kde se sejde část komunity, ta která tvoří tým průvodců dětí, ve svobodných školách se nepoužívá pojem učitel, protože všichni se učíme, a děti se snažíme vlídně provázet životem. Nebýt tak autoritativní, jako byli naši rodiče a jejich rodiče, nechceme děti lámat samými příkazy, ale zároveň je třeba jim být určitým vzorem, jak lze žít ve společnosti. Jak komunikovat s ostatními, jaké vytvářet společenství.

Jsem na to docela zvědavá, protože ne se všemi členy našeho týmu se znám, přeci jen jsem si dala dva roky pauzu, abych nastoupila do rozjetého vlaku ve chvíli, kdy je to třeba... jedna členka týmu totiž odchází, a je třeba si o tom otevřeně popovídat. Nakolik a v čem se rozcházíme, uznat při tom každého, jeho snahu, talent, pracovitost, zkušenosti... a pokračovat v jízdě. Je to jjízda dobrodružná, to mi věřte. Zelenou příšeru už teda nehoníme, spíš k poznání sebe sama směřujeme, a to poznání jak stránek nazývaných silnými, tak těmi slabými. Protože když se člověk skutečně zná, tak i lépe chápe všechny lidi okolo, jejich motivaci, směřování, jednání a chování.

A dovede vytvářet uskupení, kde není manipulace, ale raději budování motivace, kde se nepomlouvá za zády, ale radši mluví rovnou otevřeně s člověkem, kterého se daná věc týká, kde se dovede i naslouchat, ač se nám třeba vyslovené v první chvíli nelíbí...

Je to fuška a stojí to za to.

Psáno nejen pro členy naší komunity, ale i pro diskusi s kýmkoliv, koho téma zajímá.

Autor: Vlasta Fišrová | čtvrtek 30.6.2022 6:21 | karma článku: 6,36 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma: 6,82 | Přečteno: 220x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma: 7,48 | Přečteno: 270x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma: 10,88 | Přečteno: 209x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma: 6,14 | Přečteno: 128x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Člověka nepřebarvíš, jen se vybarví

Malířka Toyen byla fenomenální osobností, která dovedla přetavit své trauma v umění, ceněné dnes milióny při dražbách. Zemřela takřka v zapomnění a osaměle, přátelé odešli dřív. Surrealismus má ale stále co říct. Naše nevědomí.

25.9.2023 v 10:46 | Karma: 9,65 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik