Jak mi úkol do školy přinesl práci snů

21. 05. 2022 8:14:01
Na pozici průvodkyně MŠ nastoupí od září žena, která patří k původním zakladatelům naší alternativní školy, napsal Radim a dodal: Vlasta miluje děti a ony jí, je kreativní, kvalifikovaná a má spoustu zkušeností.

Stručně a jasně řečeno. A mě to dojalo, protože kde jinde tě takto skvěle ohodnotí před rodiči dětí, dalšími pedagogy i příznivci školy? Prošla jsem už několika zaměstnáními, a často se to odehrálo spíše z pozice moci, ve stylu: my tady rozhodujeme, prošla jste výběrovým řízením, a tak můžete nastoupit. Pak i nějaké to potřesení rukou, někde formální, jinde i lidsky vstřícné, ale nikde jsem nezažila, abych byla všem v kolektivu takto představena jako přesně ten člověk, kterého je tu třeba.

A ono ani výběrko do alternativní školy nebylo tradiční, nejdřív jsem před třemi lety zareagovala na letáček, který informoval o Škole jinak pro Chomutovsko. Jednalo se o pozvání na informační schůzku pro rodiče dětí a další zájemce o vznik nové školy. Přišla jsem, zalíbila se mi myšlenka, začala jsem se víc zajímat o současné poznatky ke svobodnému učení, co je to Summerhill (britská inovativní škola) a jak působí další pokračovatelé tohoto stylu vzdělávání, ve kterém mají děti velkou důvěru v tom, co, jak a kdy se chtějí učit. Se svobodou se zároveň pojí zodpovědnost, což je třeba vždy zmínit, aby se lidé, kteří se s tématem ještě nesetkali, neobávali anarchie.

I svobodná či demokratická škola má svá pravidla, rozdílem je ale to, že na vytváření pravidel se podílejí samy děti, samozřejmě od určité své zralosti. Na všem důležitém se domlouvají v komunitním kruhu. Dospělí tu nejsou v roli vnucené autority, nýbrž průvodců. Mají kamarádský a hlavně respektující přístup k dětem. K tématům svobodného učení už byla vydána nejrůznější literatura, na Den dětí bude v Praze promítnut nový český film s názvem Svobodné děti.

Ilustrovala jsem i knížku o waldorfském školství, které patří k jedné z možností, jak vzdělávat děti. Asi nejznámnější z alternativ v ČR je Montessori pedagogika, v duchu této metody pracuje již množství školek či dětských skupin. Prosazuje se také systém Začít spolu.

Na téma alternativního školství na Chomutovsku jsem psala i jeden z úkolů či seminárních prací, které vypracovávám při studiu VŠ, je zajímavé to sledovat, proč a kdo zakládá soukromé školy. Většinou jsou to nadšenci, kteří si přejí pro své dítě něco lepšího než zažili sami. A vězte, že to není až tak jednoduché obstát všem požadavkům, aby taková školka či škola mohla oficiálně fungovat. Své o tom ví Bára, ředitelka naší školy, která spolu s dalšími lidmi vše vede, chystá, organizuje, zajišťuje.

Jsem ráda, že jsem součástí této komunity, a ještě podotknu, že se nevznášíme na růžovém obláčku, řeší se i nejrůznější problémy a občas i konflikty. Postupem času se také můžou lišit představy rodičů od možností nás průvodců. To, že je respektována individualita každého z dětí přináší hodně dobrodružných výzev pro nás dospělé. Ono nestavět se do role automatické autority, kdy tento koncept výchovy a vzdělávání opouštíme, umět si získat přirozený respekt, to je velké učení právě pro dospělé. Takže škola vychovává svým způsobem všechny lidi, malé i velké.

Pro nás dospělé je to chvílemi i pěkně náročné, třeba oblast nenásilné komunikace, ale stojí to za to.

Za chvíli sedám na vlak, abych jela obhájit další z pedagogických úkolů, ten jsem tu už zveřejnila, protože vize, jak by to mohlo vypadat v roce 2037, je vlastně takové tvůrčí psaní ve stylu sci-fi, a to má své čtenáře. Zároveň věřím, že myšlenkami i tvořím. To se mi i kolikrát v životě povedlo.

Předmět Exkurze do školy s inovativním zaměřením už mám splněný, v jeho průběhu jsem dostala onu nabídku na pracovní pozici, kterou jsem přijala. Mohla bych mít samozřejmě obavy, že odejít ze státního znamená určitou existenční nejistotu, ale jdu do toho, protože je to v souladu s mým osobnostním nastavením. A to když se povede, že člověk může dělat práci, kterou má rád, a které věří, že má smysl, navíc s lidmi, jimž důvěřuje, tak co si přát lepšího?

Autor: Vlasta Fišrová | sobota 21.5.2022 8:14 | karma článku: 10.77 | přečteno: 370x

Další články blogera

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma článku: 6.82 | Přečteno: 178 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma článku: 7.48 | Přečteno: 226 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 198 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma článku: 5.59 | Přečteno: 120 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 554 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.72 | Přečteno: 1917 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 280 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 595

Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...