Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O Julii Lescaut, matce a komisařce

Ve volných chvílích teď sleduji francouzský seriál o rázné a zároveň půvabné komisařce, která žije svou prací i svými dětmi. Děti jsou tedy pro ní víc, nemá to s nimi snadné. Je totiž rozvedená, tahle filmová hrdinka.

Máme dnes Den matek, tak si připomeňme možný ideál, a to ženu, která pečuje jak o rodinu, tak je dobrá ve své profesi. Tohle je snaha mnohých z nás, které máme určitou inteligenci, vystudovali jsme, a tím pádem máme i určité ambice, a zároveň milujeme své děti. Rodina a práce mimo domov se nemusí vylučovat, však to zažily už naše matky, které v socialismu pracovaly v  zaměstnání a zároveň doma snad všechny. Nás děti vodily do jeslí a školek, což sice nebylo "to pravé ořechové", projít si kolektivní výchovou, ale přežily jsme to, stejně jako předchozí generace přežily mnohem horší zacházení s dětmi, kdy školka či opatrovna byla mnohdy šancí, aby dítě dostalo jak kvalitní výchovné základy, tak dostatečnou péči.

Dnes už máme více možností, komu svěřit děti, pokud potřebujeme pracovat - ať už hlavně pro peníze, čili zajištění hmotných potřeb, nebo i svou seberealizaci, což je ta lepší varianta. Existují chůvy, dětské skupiny i klasické školky. Stále jsme jako matky "v jednom kole", o tom by mohla vyprávět mnohá z nás.

To už ale trochu větvím, vzhledem ke své profesi, v úvodu jsem začala spontánně psát o svých sympatiích k filmové hrdince Julii Lescaut, která teď z televizní obrazovky řeší další z kriminálních případů, má přitom pronikavý úsudek a zároveň si uchovává svou ženskost. Samozřejmě i díky vhodně vybrané herečce - Véronique Genest - a celému týmu, který vytvořil tento seriál. Ženskost komisařky přitom spočívá nejen ve vnějším půvabu, ale i v jejím sociálním cítění, které se prolíná její službou.

Lidskost a zároveň uvěřitelnost je to, co se mi na této detektivní sérii líbí, i když teď sleduji  jen některé začáteční díly, později se to prý už pokazí, jak píšou diváci na filmovém portále.

Inu, nejsme dokonalí, někdy se tvůrčí dílo daří, jindy méně. Každopádně si jako emancipovaná žena přeji, abychom my ženy mohly působit i na postech, kde se rozhoduje o důležitých tématech, a kde zároveň naše citlivost, vnímavost a sociální cítění není na překážku. Zůstat ženou v tom dobrém a zároveň uplatnit i svůj intelekt, organizační schopnosti a odbornost, to je téma, kterému teď věnuji pozornost. Mám totiž vždy radši dobré příklady, k čemu můžeme směřovat, co rozvíjet a podporovat, než co kritizovat či odsuzovat. 

Kromě filmů či ojediněle TV seriálů mě vždy mě v dobrém "nakopne" literatura, která se věnuje silným ženským příběhům. Takové literatury ale příliš není. Chystám se teď k přečtení Dobré vody od Kateřiny Tučkové, jejíž tvorba mě zaujala již dříve. Také kniha "Ženy, které se nedaly", tu mi nedávno věnoval můj muž, což mě velmi potěšilo, mi dodala sebedůvěry. A uvědomění si, jak si my ženy předáváme určitou štafetu, kdy jak jedna o něco usiluje, a zadaří se jen část, tak další na to naváže a dostane se třeba dál. Jak v profesním uplatnění, tak i v určité emancipaci. Což se nemá přehánět - nejsem příznivkyní přehnaných gender požadavků - stačí, aby ženy měly stejná práva a možnosti jako muži.

Poděkujme nyní všem maminkám, které dovedou jak vychovávat své děti, tak dělat i celospolečensky prospěšnou práci. V souladu s odvážnými muži, kteří mají dost sebevědomí i moudrosti, aby snesli vedle sebe ženu inteligentní i půvabnou. A aby náš původně dívčí půvab brzy nemizel pod tíhou všech povinností, které na nás klade jak společnost, tak mnohdy my samé.

Poděkujme si vzájemně.

 

Autor: Vlasta Fišrová | neděle 8.5.2022 18:34 | karma článku: 12,62 | přečteno: 540x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma: 6,82 | Přečteno: 220x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma: 7,48 | Přečteno: 270x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma: 10,88 | Přečteno: 209x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma: 6,14 | Přečteno: 128x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Člověka nepřebarvíš, jen se vybarví

Malířka Toyen byla fenomenální osobností, která dovedla přetavit své trauma v umění, ceněné dnes milióny při dražbách. Zemřela takřka v zapomnění a osaměle, přátelé odešli dřív. Surrealismus má ale stále co říct. Naše nevědomí.

25.9.2023 v 10:46 | Karma: 9,65 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik