Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na vínečku u Marie

Marie maluje koně a svaté. A teď je o nohu kratší. Napsala mi dopis, jak jí nohu uřízli až u zadku. A že už je z nejhoršího venku. Skvělý důvod k návštěvě, popovídat o životě třeba ještě hlouběji než dříve.

Marie jsem si vždy vážila za to, co dělá pro město Chomutov a okolní obce. Malovala obrazy, nádherné poetické, a také kopie zcizených nebo i zničených původních obrazů z kostelů. Aby těm opuštěným kostelům vdechla život. Není ale třeba používat minulého času, Marie je sice v seniorském věku a o jednu nohu přišla, má ale obě ruce a hlavně srdce i hlavu, a duši na svém místě, takže s tvorbou nekončí.

"Mám takový nápad, co udělat o místech, které mám ráda, třeba Květnov nebo Přečáply," vypráví mi, sedíc zřejmě pohodlně na svém vozíku. Naštěstí už má v tom starém domě, kde žije se svým mužem, výtah. Tohle moderní a užitečné zařízení ji zařídil její syn. Marie nepřišla o syna, přišla jen o nohu. Navíc má i dceru a vnoučata.

Díky výtahu se Marie dostane z obytné části domu do svého atelieru v přízemí a hlavně ven, na zahrádku a odtud na parkoviště. Časem možná dostane i elektrický vozík. Nebo jí někdo přenese do auta a převeze jí, kam je třeba.

Malířka Marie mi onehdy vyprávěla o vzniku obrazu - kopii původního díla, které vytvořila pro kapli ve Vintířově. Jako dar, když viděla, jak se tehdejší starosta obce a taky výtvarník snaží kapli obnovit. A zapůjčování originálního obrazu bylo náročné, všechna ta vyjednávání s církví... Tak namalovala nádherný obraz nový, který dnes přenášejí jen z úřadu, když je v kapli bohoslužba. Nechat ho uvnitř, i spolu s triptychem Vladimíra Valeše o Narození, Ukřižování, Zmrtvýchvstání, nelze. Místo je to přeci jen opuštěné. A nějaká ta vlhkost uvnitř. Též zabezpečovací zařízení proti zlodějům tu nemají.

Fotografie obrazu z Vintířova zdobí i klasický korespondenční lístek

"Když dopadaly kapky při svěcení obrazů, to byly tak nádherné chvíle," vzpomíná malířka Marie na jednu z odměn, které jí život přinesl. I když si o peníze neřekla, a na opravu kaple ještě přidala do kasičky. Vím, o čem mluví. Taky dostávám tyto boží dukáty. O to radostněji je pak na světě, když víš, nebo řekněme tušíš, jak to funguje. S Marií se třeba shodneme, že tak nějak přirozeně dodržujeme Desatero, a že k tomu ani církev nepotřebujeme. Dobře se ale spolupracuje s lidmi jako je třeba milý pan farář Čermák z Kadaně.

Taky jsem nedávno namalovala obraz Madony s dítětem a přinesla jej do Mikulovic. Jedné ze zaniklých obcí, po které zůstal jen kostel. A zneuctěný hřbitov. To jsou ty naše Sudety, náš současný domov.

Marie tu už zakořenila, dáváme si červené víno a poté kávičku. A další historky.

S přítelkyní u kafíčka, když návštěva potěší

Přichází jedna z jejích věrných přítelkyň, vyprávíme si. Též společně utřeme skvrnu od vína, které se v jednu chvíli rozlilo. Vyprávím historku, jak mě před pár lety takto "pokřtil" malíř Herbert Kizsa, na vernisáži výstavy v kostele sv. Ignáce. To je další místo, v němž se lidé scházejí a to spíš na kulturní akce než na klasické bohoslužby s knězem. Však on takový koncert, kdy se nádherné tóny z hrdel zpěváků nesou prostorem, rozechvívají naše nitra, to je ono... zažíváme něco obtížně popsatelného, zato však prožitého. Jako je můj osobní (vnitřní) duchovní zážitek z polozapomenutého mariánského poutního místa v Květnově, kdy jsem se ocitla doslova v boží náruči. Mateřské lásky dávno známé, jen taky polozapomenuté... a to mě sytí a vyživuje i teď, když tu v našem též starém domě po bývalých obyvatelích, kteří museli odejít, ráno sedím, a do klávesnice ťukám, abych příběh Marie přiblížila. A tím i náš život tady na severu.

Na návštěvě u Marie si vyprávíme i drsnější historky, třeba o tom, jak slyšela střelbu, když jeden člověk tu onehdy střílel po jiném člověku, byla tenkrát venku poblíž a ten nenadálý kulometný zvuk střelby slyšela... ke mě zas onehdy přišel člověk, kterého poté zabili. Snad nožem, kriminalisté mi podrobnosti neřekli, když se přišli ptát, kdo přišel a proč. Nechť je jim země lehká.

Čerstvé květiny ve váze na stole

My s Marií jsme v míru, plánujeme další akci, tentokrát i společnou, já dodám zdravé nohy a energii organizační, ona obrazy, kterými oživíme opět Mikulovice. Dokud jsme na světě, tak je práce dost.

A příště u vínečka probereme další historky, co kdo zažil, přežil, pochopil a tak.

Před dvěma roky jsem o Marii napsala: Příběh Marie, která maluje koně a svaté.

Marie mi ukazuje bižuterii po své mamince, která toto tvořila

Díky, milá Marie, že jsi.

Autor: Vlasta Fišrová | sobota 30.3.2019 8:56 | karma článku: 14,33 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma: 6,82 | Přečteno: 220x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma: 7,48 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma: 10,88 | Přečteno: 209x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma: 6,14 | Přečteno: 128x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Člověka nepřebarvíš, jen se vybarví

Malířka Toyen byla fenomenální osobností, která dovedla přetavit své trauma v umění, ceněné dnes milióny při dražbách. Zemřela takřka v zapomnění a osaměle, přátelé odešli dřív. Surrealismus má ale stále co říct. Naše nevědomí.

25.9.2023 v 10:46 | Karma: 9,65 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:02

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik