Kdy alternativa pomáhá

28. 05. 2018 6:16:59
Reportáž o praktikách nejmenovaného terapeutického ústavu mě zvedla mandle, jak se říká. Je na čase oddělit zrno od plev. Mluvit otevřeně o metodách a hlavně lidech, s nimiž máme dobrou zkušenost, a též o zkušenostech nedobrých.

Dnešní klasická medicína připadá mnohým lidem jaksi odlidštěná. U lékaře jste často jak v opravně automobilů, kde se hledá součástka k opravě, aby stroj zas nějak fungoval. Lidské tělo ale není složeno z mechanických součástek, a mnohé o fungování našeho organismu nám ani není zcela známo. Čest všem lékařům, kteří konají svou profesi se ctí a láskou k lidem, nemají to vůbec jednoduché. My pacienti se totiž právě k lékařům chováme často stylem "oprav mě, ať můžu dál fungovat", a není u nás zatím příliš zvykem hledat příčiny problému právě u sebe samého. Například ve svém životním stylu.

Budu teď mluvit o své zkušenosti s lékaři i terapeuty nejrůznějšího druhu, kteří se tu objevili po roce 1990. Oficiálních bílých plášťů jsem se od dětství bála, už ani nevím, kdo z nich mě postrašil jako první. Nejspíš hned u porodu, kdy se s kojenci v socialistickém zdravotnictví zacházelo jako s houskami na krámě, to začalo. Důsledky tohoto necitlivého příchodu na svět pociťuje množství lidí v této zemi stále. Nedivme se proto volání po domácích porodech, i když to zní až jako extrém. Ale jak se něco přežene jedním směrem, tak se to poté vychýlí ke směru opačnému, aby mohla nastat rovnováha. Tedy citlivý přístup a zároveň přítomnost a asistence odborníků, k nimž máme důvěru.

To by byl ideální stav, a kdo má zkušenosti s lidsky kvalitními lékaři, tak má na půl vyhráno. Druhá půlka je ovšem na samotném člověku. Na vlastním přístupu k životu. Svůj zdravotní stav si ovlivňujeme v míře, kterou si samozřejmě netroufnu vyjadřovat nějak procentuálně, s tou polovinou je to jen příměr, takový odhad.

A protože mnozí z nás máme nedobré zkušenosti s oficiálním zdravotnictvím, tak se tu mohly usadit i metody alternativní, vycházející třeba právě z psychosomatiky. To je pojem teď poněkud zdiskreditovaný, díky reportáži o postupech v onom zařízení, kam se vydala figurantka se skrytou kamerou.

Kdo se zajímá o vlastní zdraví se však už s pojmem psychosomatika jistě setkal, není to nic úplně nového. O psychosomatice vypráví svým způsobem už naše lidová moudrost, kdy se třeba říká "ležel mu v žaludku", "nevydejchal to", "byla v něm malá dušička" a pod.

Četla jsem například výbornou knihu od lékaře, který u nás působil v období 1. republiky, a popsal své zkušenosti v popularizační knize i pro laickou veřejnost, neumím teď toto dílo přiblížit jménem autora a názvem knihy, nacházím ale pro ilustraci třeba informaci o dokumentárním filmu Hranice v psychosomatice, který se dle wikipedie stal nejlepším českým filmem v oblasti přírodních věd na 45. ročníku mezinárodního filmového festivalu Academia film Olomouc. V jedné z recenzí se říká:

Hranice v psychosomatice rozhodně stojí za vidění. Film, který se věnuje odvěkému problému – co je to vlastně nemoc – a jeho moderní podobě: jestli léčit jen tělo, nebo také duši. Výborná je práce režiséra s vědci a lékaři, kteří, ač neherci, se ve filmu stávají přesvědčivě ztvárněnými postavami příběhu o tom, zda je duše pouhým produktem fyzikálně chemických pochodů v mozku a nakolik nás v dospělosti ovládají a ničí traumata z dětství. Příběhu s nejednoznačným vyzněním.

Nejednoznačné vyznění měl také vynikající český film Domácí péče, v němž se hlavní hrdinka dozví, že má rakovinu a rozhodne se pro využití i alternativních způsobů léčby. Scény s terapeutkou, která jí bací knihou po havě, mají v sobě vtip a nadhled, scénárista zjevně vychází z reálného života. Žena, která se starala hlavně o druhé a sebe takřka zcela opomíjela, onemocní, a teprve nemoc jí přivede k tomu, aby se zastavila a pak se rozhodla, jak se svým životem naloží. Méně se starat o všechny okolo a zkusit třeba tančit. Věnovat se svému tělu i duši. K poznávání sebe sama jí vedou další ženy, naší novodobé hrdince svým způsobem i pomůžou, ale nespasí jí. Možná už se na nemoc přišlo příliš pozdě, kdo ví. Ta žena ale něco pochopí a prožije svůj život, který jí ještě zbývá, intenzivněji. Odchází z tohoto světa vlastně spokojená, upřímně si popovídá s manželem, vdá dceru. Ucítí určité vyrovnání.

Zajímejme se o tyto "věci" dokud máme ještě dost času. Můžeme třeba i občas naletět nějakému tomu šarlatánovi, ale vše je zkušenost. Sama za sebe můžu říct, že jsem vděčná svým instinktům, které mě přivedou vždy tam, kam je to třeba. Jednou do ordinace klasického lékaře, a jindy k alternativnímu terapeutovi. Dozvídám se tak mnohé o sobě, uvědomuji si i vlastní odpovědnost. Za stav svého těla i mé vlastní duše. Ta je jedinečná a čerpá z mnoha zdrojů.

V úvodu jsem slíbila uvést i dobré příklady z vlastní zkušenosti. Navštívila jsem třeba bylinkáře, který používá metodu čištění organismu, uvolňování hlenů a tím i nečistot z těla, je to dost svérázný člověk, a ne se vším jsem v souladu. Ale funguje to. Očistu organismu též pravidelně prováděli naši předci, vzpomeňme na jarní očistné kůry, pravidelné půsty. Mnohé nemoci si přivodíme sami nevhodnou stravou. Zároveň se dá říci, že samotná strava určitě není samospasitelná, takže extrém v prosazování exotických a zároveň asketických způsobů stravování taky nebude tím pravým ořechovým, jak se říká. Apropó ořechy jsou dobré na mozek, třeba ty vlašské, všimli jste si, že vlašský ořech připomíná právě tvar mozku? Takhle je příroda dokonalá, že nám mnohdy ukazuje i názorně, co k čemu slouží.

"Veselá mysl, půl zdraví", to je další z lidových pranostik. A kdy jsme veselí? Když si třeba dovolíme být hraví. Zbytečně se nezatěžujeme myšlenkami, máme nadhled. Dovedeme se zasmát vlastní hlouposti. Dbáme o své psychické zdraví, to znamená mít prostor pro relax. My, lidé z města, se intuitivně vracíme k přírodě. Způsobů je mnoho.

Některé z nás zastaví tom způsobu, který žijeme, právě až vážná nemoc,a to už je ale opravdu varování. Jsou mezi námi léčitelé, kteří si sami prošli vážnou nemocí, uvědomili si hodnotu života, získali i určité dary, a nyní předávají své zkušenosti ostatním lidem. Dělají to jako službu. A po ovoci poznáte jich. Mám teď tedy na mysli ony uznávané poctivé léčitele jako byl třeba páter Ferda. Ti mohli fungovat i za minulého režimu, protože je potřebovali i tehdejší pohlaváři.

Pro dnešek platí, buďme obezřetní, komu se svěřujeme do rukou, s kým sdílíme to nejcennější, co máme, svůj život. Vždyť život je dar, který nám byl dán jen propůjčen.

Příště se budu věnovat mým dobrým zkušenostem z konstelací, to je moderní psychologický způsob poznávání sebe sama. Vztahů mezi lidmi, řešení konfliktů. Je to téma na delší vyprávění. A pro mě osobně dobrodružná jízda. Vlastní psychikou i tématy celospolečenskými, která se týkají nás všech. Šla jsem do toho s důvěrou v uričtý proces, ve vyšší řád. A vyplácí se mi.

Zároveň samozřejmě platí "všeho s mírou". Vyváženost ve všech aspektech.


Autor: Vlasta Fišrová | pondělí 28.5.2018 6:16 | karma článku: 14.26 | přečteno: 495x

Další články blogera

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma článku: 6.82 | Přečteno: 178 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma článku: 7.48 | Přečteno: 226 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 198 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma článku: 5.59 | Přečteno: 120 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 12.36 | Přečteno: 207 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 1342 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 465 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 595

Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...