Inspirující ženy všude kolem nás

17. 02. 2018 14:45:46
Už před pár dny ve mně rezonovalo téma žena, inspirace, práce a kýžený úspěch, a to jsem měla na mysli jen ženy z Klášterce nad Ohří. A teď vidím, jak se daří našich sportovkyním, Martině, Evě a Ester. K tomu domácí Radka, Adéla,

Martina, Lenka, Nikol, Renata a Anička. Taky Libuška, Jitka, Míla a Miroslava. Konkrétní ženy, které znám a kterým se něco moc povedlo. A určitě ne "jen tak". Je za tím hodně práce, vytrvalosti a vnitřní síly. Takže poslyšte, v čem tyto ženy vynikají. I přesto, že působíme na maloměstě, kde vyčnívat může být i na překážku. A nevíme, co nás čeká v budoucnu. Teď a tady se nám tedy momentálně daří.

Radka je ředitelka úřadu a nemá to v té funkci úplně lehké. Ona totiž pořád vymýšlí něco nového a ti, co jedou v zajetých kolejích, se kolikrát nechtějí hnout. Taky mě někdy s některými nápady trochu i štve, protože za každým nápadem přichází mnohdy složitá realizace. Pak ale něco konkrétního vytvoříme a máme radost. Stálo to za to.

Radka se kamarádí s Adélou. Ta je úžasně bystrá, Radčiny nápady prakticky dotváří. Taky krásně maluje do našich novin, děti pak mají radost z křížovek a omalovánek, a nás to taky moc těší. Dětská radost je stejně nej, to nabíjí každou ženu.

V naší redakci je i Renata, ta je snad věčně dobře naladěná a skvěle píše. Dělat s ní rozhovor je jedna báseň a už se těším na její budoucí knihu.

Renata ráda jezdí do hor a tak chodí na jógu. A právě ve výuce jógy je skvělá Nikol. Založila si i vlastní studio. Ještě jsem tam nebyla, protože jsem drobet líná, ale vidím její aktivity všude okolo.

Nejen pozvednutím duše živ je člověk, taky se potřebujeme dobře najíst. Z kvalitních surovin. Založit si obchůdek s bioporavinami měla odvahu Libuška. Obchůdek má krásně útulně i originálně zařízený, s každým zákazníkem si popovídá. Na malém městě na severu Čech, kde na vylidněném náměstí "chcípl pes", je to oáza vůní a dobrot. Nechápu, že to utáhne finančně,nejspíš i díky pochopení manžela. Samozřejmě nutno zmínit, že všechny ty ženy mají po boku kloudného chlapa. Tento um - kvalitní partnerství muže a ženy - dnes nechám jen naznačený, to je téma mnohem širší.

Určitě chci zmínit také Jitku, místní sochařku, grafičku a malířku, která má neskutečně energie. Její pracovitost jsem zažila třeba v kurzu kreslení, kde jsem se něco i přiučila. Do kurzu chodila i Martina, kreativní bytost, která má moc dobré srdce. Pořád se stará o rodinu, vaří a přebytky, když jejím chlapům ty zdravé dobrůtky třeba nechutnají, přinese nám kolegyním. To se pak máme.

A Míla, učitelka z gymplu, ta hraje se studenty divadlo, i vymýšlí spoustu dalších věcí, které by nemusela. Jí to ale baví a mě též. Nachomýtnout se u něčeho takového. Navíc díky Míle byly obnoveny zdejší vzácné mariánské památky.

Míla byla nedávno v porotě sochařského sympozia, které připravuje již zmíněná Jitka. Sochařský um tu posuzovala taky Lenka, to je další pracovitá a velmi inteligentní bytost. Na Lence nejvíc obdivuju, jak zvládá svůj zdravotní handicap. Úplně s přehledem.

Taky Anička, absolventka univerzity třetího věku, je úžasná ženská. Nedávno doma spadla při mytí okna a zlomila si obratel. Naštěstí se včas dostala do nemocnice a tady zabojovala. Dnes zase chodí, i když jí to bolí. "Chodit musím," říká, a rozdává kolem sebe dobrou náladu. Ještě se jí nechce nastoupit do domova pro seniory.

I když tady by se měla dobře, jsou tu hodné sestřičky v čele s Miroslavou. To je velmi půvabná mladá žena. Většinu příchozích překvapí, že takto mladá a krásná žena pracuje zrovna tady. Že třeba nedělá tvář nějaké slavné módní či kosmetické firmě. Ona ale sociální práci vystudovala a věnuje se tomu s láskou a empatií.

Do mého nahlédnutí do života inspirujících žen kolem musím zahrnout i mou mámu. I když s ní kolikrát bojuju, tak pak zas jenom koukám, co všechno umí a zvládne.

Navíc jsem nedávno potkala Lilith. Tu dávnou ženu, která tu byla ještě před Evou. O tom víc vědí mí přátelé z konstelační skupiny, kde pracujeme s archetypy, planetami a tak. To je opět širší téma, třeba někdy dozraje též k publikování.

Nyní jen navazuji na téma "Prezidentkou této země by klidně mohla být žena". Psala jsem minulé o jedné adeptce z Chomutovska. Ta je pirátkou. Což je vlastně také reálná podoba jednoho z achetypů ženy - Amazonky. Nebojí se a to je mi sympatické. A jak to máte ve svém okolí Vy, milí čtenáři?

Lada žije v Jáchymově, ale taky je skvělou inspirátorkou, tak jí tu mám. A omlouvám se ženám, o kterých tu dnes řeč není. Některým jsem věnovala už předchozí články na podobné téma, třeba: Marie, která maluje obrazy a svaté

Prezidentkou této země by mohla být žena

Potkat Štěpánku Bergerovou je fakt zážitek.

O mojí matce socialismem kované

Můj zážitek s Hanou Maciuchovou

Autor: Vlasta Fišrová | sobota 17.2.2018 14:45 | karma článku: 11.65 | přečteno: 487x

Další články blogera

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma článku: 6.82 | Přečteno: 180 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma článku: 7.48 | Přečteno: 228 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 200 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma článku: 5.59 | Přečteno: 120 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 263 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.14 | Přečteno: 389 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 595

Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...