Když připluje malá mořská víla z pořádné hloubky

6. 11. 2017 14:56:46
Pohádky máme rádi snad všichni. Seznamují nás srozumitelnou formou se světem, jak to tu chodí, kdo je tu kdo. Přehledné postavy, které tvoří určitý příběh. Dobro většinou vítězí, ale jsou také pohádky, které nás hodně dojímají.

Třeba taková Malá mořská víla. Většina z nás (teď mluvím za střední generaci) jí pamatuje jako českou hranou pohádku v režii Karla Kachyni. Smutnou vodní nynfu tu hrála Miroslava Šafránková, pozemskou princeznu - tak trochu mrchu - ztvárnila Libuše Šafránková. V roli Krále hlubin jsme viděli Radovana Lukavského, prince hrál Petr Svojtka. Důležitou roli tu měla i Marie Rosůlková, starší zkušenější žena z vodního světa.

Tato pohádka je jednou z těch, kterou jsme si vybrali i v rámci naší skupiny Delta, kde se učíme vést konstelace. Jedná se o terapeutickou metodu, kdy se pomocí hry - divadla, posouvá určitý příběh. Jedná se vždy o konkrétní příběh určitého klienta, do kterého terapeut (ten, který konstelaci tzv. staví) vsadí důležité postavy či prvky. Postav příběhu se jako herci ujímají členové konstelace. V danou chvíli se vytváří i určité energetické pole (to teoreticky popsat zatím neumím, jen při výcviku zažívám jeho funkčnost). Herci mají svá místa v prostoru, to si určí klient sám, jak daleko či blízko od něj jsou, a hra může začít. Podotýkám, že v průběhu hry nejde vůbec o to zahrát nějaký předem domluvený děj, neučíme se předem žádné texty. Všichni hrajem pocitově, jak nás samotná hra vede.

Zkušený terapeut podporuje hru určitými výroky směrem ke klientovi, zeptá se třeba: "Co teď cítíš?" A pak už se ozve jen občas. Hraje se do chvíle, kdy se příběh posune do určitého bodu, vyústí ve změnu situace, která byla na začátku. Klient se cítí v tu chvíli mnohem lépe, něco pochopil, něco pro něj důležitého se změnilo. Dokonce i přímo v jeho reálném životě, nejde totiž o divadlo jen "na oko", onen hraný děj se svým způsobem promítá i do naší reality.

V naší konstelační skupině jsme se o tomto víkendu věnovali poznávání archetypů a proto jsme také hráli pohádky (ty jsou archetypů - tj. důležitých postav z minulosti, které hrají svou roli i v současnosti - plné). Tak jsem se dostala k roli prince z Malé mořské víly, který v našem podání nejdřív docela bezstarostně proplouval světem. Když ucítil "v zádech", že jej začíná uhánět pozemská princezna, tak před ní nejdřív utíkal. Nechtěl se vázat. Pak ovšem princeznu spatřil, zalíbila se mu, něco hezkého prožili. Zároveň se přitom poblíž odehrával příběh malé mořské víly, ta byla smutná, toužila po princi, který jí ale neviděl. Naše víla byla zároveň obdařena jakýmsi darem, který se týká jejího rodu. Snažila se přijít na to, co před ní lidé z vodního světa tají, zvláště pak Vládce moří. Drama onoho hledání teď podrobněji popisovat nebudu, jsme u situace, kdy víla touží po lidské lásce. Přibližuje se k pozemské princezně. Najednou vidíme, že obě dívky patří k sobě! Patří k nim i ona starší žena, z rodu naší víly. Všechny tři se spojí v jednu ženu a tu, když princ vidí, tak je nadšen. Dostane se mu od této celistvé ženy velké síly. Jen chvíli se u ní "ohřeje" a už cítí volání jedné z bitev někde v dáli. Je potřeba být válečníkem, bitva volá, posílený princ vyráží do dalekých krajů plnit své úkoly. Jeho žena by jej sice radši měla doma, ale tak už to v životě chodí.

Vystupuji z role prince, tak to chodí v onom divadle - konstelaci, že vždy z role vystoupíme, ale pamatujeme si, co jsme vnímali. Jak se děj posouval. Příběhů bylo o tomto víkendu víc, nádherný je i Čarodějův učeň, kdy pro změnu hraji dívku, kterou uhání náš učeň. To, jak se dívka nejdřív krátce poučí u učňovo maminky, pak našemu hrdinovi uniká, i se jej chvíli bojí, až v jednu chvíli uzří zblízka jeho tvář... zatouží po vášnivém spojení, které jí láká... a když muž po tom milování opět odejde, ona se v klidu ujme role kuchařky, aby muži něco dobrého uvařila. Klasické ženství a mužství.

Kolikrát se nám to v reálném životě nedaří, být vskutku ženou a vskutku mužem.

Nemáme totiž vždy dobrý příklad z rodiny, kde jsme vyrůstali. A k čemu všem to může vést si, milí čtenáři, můžete přečíst v tomto hlubinném výkladu pohádky, jak jí před časem napsal náš průvodce konstelací Vojtěch Franče. Je to hodně silný příběh.

Seznámila jsem se s tímto výkladem až před chvílí a protože tuším, jak by mohl být užitečný i pro jiné ženy a muže, tak o pohádce teď píšu. Ráda se pak podělím i o další zážitky z konstelační praxe. I když jsem zatím jen učněm. Psychologie je totiž úžasná věda. Pomáhá pochopit a posouvat se dál.

Autor: Vlasta Fišrová | pondělí 6.11.2017 14:56 | karma článku: 6.82 | přečteno: 397x

Další články blogera

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma článku: 6.82 | Přečteno: 180 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma článku: 7.48 | Přečteno: 228 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 200 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma článku: 5.59 | Přečteno: 120 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 5.81 | Přečteno: 98 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 20.97 | Přečteno: 372 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 29.56 | Přečteno: 499 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.13 | Přečteno: 189 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.33 | Přečteno: 9274 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 595

Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...