Jak jsem hrála ve filmu

17. 10. 2017 10:53:17
Krušného horory režiséra Petra Mikšíčka mají pokračování, z hor Krušných se přesouváme do hor Doupovských, kde se na jednom z kopců nachází zvláštní ornament. Vysázený z buků kdysi před lety, zajímavý pro záhadology.

No a kde jsou záhady i trocha možné mystifikace, tam přeci nemůžu chybět. A je nás víc, herci z místního amatérského souboru Klas, my dvě s Adélou z radnice, co jsme pro každou srandu, strážník Palfi, který účinkuje i ve vědomostních soutěžích ČT, prostě taková všeho schopná místní sebranka. A tak po předchozí domluvě přijíždí štáb napůl pražského a napůl krušnohoroského scénáristy a kameramana Petra Mikšíčka na vytipovaná místa. Některá už Petr dobře zná, s foťákem brouzdal po zdejších kopcích snad za každého počasí, jako výborného krajinářského fotografa jej znám už pěkných pár let. A na filmy o Marcebile, zdejší patronce, a o až netušených krásách tohoto kraje i zajímavých legendách chodím na veřejná promítání jeho filmů do knihoven či dalších míst. Náš klášterecký film se bude dávat ve zdejším kině Egerie, snad už za měsíc a to v rámci promítání několika dílů Krušných hororů. Ty jsou založeny na zpodobnění místního zajímavého příběhu, některé z legend.

Jak se natáčelo v hornickém městě Jáchymově, kde se ve středověku těžilo stříbro a za komunistů uran, se můžete podívat v pěkné reportáži tady.

Jak se bude těžit lithium ještě nevíme, to je aktuálně v rukou "těch nahoře". My tady dole jsme většinou rádi, že máme práci a tím i obživu. Tak to tady v Krušných horách a podhůří bylo odedávna. Těžba nerostů a s tím spojená energetika je bohatstvím tohoto kraje. Ve středověku se tu dolovaly i nádherné acháty a jaspisy, které jsou součástí výzdoby svatovítské katedrály a Karlštejna.

Ale zpátky do Klášterce nad Ohří, města s lázněmi, kde vyvěrají tři minerální prameny. Město leží v údolí mezi horami, a právě záběr z jednoho z kopců nad městem bude součástí našeho filmu. Nacházíme se pod kopcem, na kterém ční zřícenina hradu Lestkov.

Ze svého místa za pultem pořizuji také pár záběrů z natáčení, některou z povedenější fotek dáme pak do novin. S Adélou totiž píšeme místní noviny, kterou jdou všem do poštovních schránek. Máme zrovna před uzávěrkou, ale to zvládneme, točí se i večer. Blog pak začínám psát ve 3,15 ráno, teď je 5,25, dnes bude druhý den natáčení. Máme štěstí na nádherné podzimní počasí.

S kolegou - zkušenějším hercem Oswaldem Jüstlem (ten muž ve světle modrém tričku) zažijeme chvíle jak určité trémy a napětí při natáčení našeho fiktivního rozhovoru, tak i úlevy, když jsou kameramani, zvukaři i režisér (muž v černém tričku vedle kameramana) spokojeni. Zažívám poprvé na vlastní kůži to, o čem mluví známé herečky. Že takové natáčení jsou hlavně dlouhé chvíle, kdy se na něco čeká. Než se všichni přesunou na svá místa, seštelují ty kamery, vyladí další techniku a tak. Začnu snad taky štrykovat? Stojím tam pod více než hřejivým světlem refletorů, ještěže jsem si vzala lehké šaty. Prostor je stísněný, ale vejdeme se. V jednu chvíli filmaři vyndavají i okenní rámy, aby točili některý ze záběrů zas z jiného úhlu.

Čekáme na tlesknutí "akce", snad nejsem moc strojená. To uvidím až na plátně. Doufám tedy, že záběry přírodních krás tvoří hlavní část filmu, i když ty moje repliky, to bude asi šumění v sále, až diváci uslyší, co říkám. Prozrazovat samozřejmě nebudu, zápletka je to opravdu tajemná. Přidám do placu již jen pár mých ilustračních záběrů z předchozích dní, kdy jsem se učila roli.

V parku při učení se roli potkávám Mirka Javůrka, místního malíře, který napůl žije a pracuje v Praze, tady se malováním neuživí, ale stejně to tu má rád. Nedávno jsme mu u nás v Krytu dělali výstavu, všichni byli překvapení jeho rozměrnými plátny. I na téma zdejšího hradu Šumná.

Zahlédnu i Davida Kodytka, místního gymnaziálního učitele a aktivistu okrašlovacího spolku, na fejsbuku pak uvidím fotky z parku. Se studenty taky zrovna tvořil ornament, a to z listí. Moc pěkná synchronicita. David též hraje divadlo a pořádá netradiční - lehce recesistickou akci na Lestkově - k poctě Mistra Jana Husa.

Můj současný herecký kolega Walda Jüstl se nedávno objevil ve filmu Tajemství sedmi kaplí, kde ztvárnil kamenického mistra z období baroka. Hraným dokumentem jsme tak přiblížili vzácnou mariánskou památku, ještě nedávno polozapomenutou. S autorem tohoto filmu, Miroslavem Nyklíčkem (ten se usmívá na fotce z této reportáže s horkou kávou) jsme nedávno dělali do Kláštereckých novin rozhovor. S Adélou jsme se u toho nasmály, v novinách pak vyšla ta serióznější část rozhovoru. Většinou to tak je, že to nejveselejší nechtějí zpovídaní zveřejnit, mají nějaké to solidní zaměstnání, budou to číst všichni příbuzní a známí a tak.

Takže tu veselou historku z natáčení, jak mě děvčata z týmu filmařů upevňovala mikrofon a takovou tu krabičku, která k tomu s kabelem patří a to pod šaty přímo na holé tělo, konkrétně tedy krabičku na zadek ke kalhotkám, a že to bylo skoro jak u doktora, před kterým se svlíkat nestydíme... ne, žádný erotický scény tam nemám, jen trochu mystifikuju (v tom filmu, tady je to čistá pravda pravdoucí).

A doufám, že ne přlišná trapnost té mé herecké úlohy, doma jsem pak totiž ještě zahlídla Trapný padesátky, věkem už jsem taky v tomhle čase. To je teda spíš blbá synchronicita. Ale jak říkám, máme to založené na dechberoucí kráse podzimní přírody a tajemnu mistra šifer Mikšíčka. Kdo už některou z jeho prací znáte nebo to tu u nás na severozápadě prostě máte rádi, tak určitě budete zvědaví na výsledek.

Pro mě to byl tedy vskutku plodný den. Na viděnou v kinech či knihovnách. Anebo i na Oskarech? Blbej pokus o vtip. Každopádně jsme šikovní, je to taková vzájemná svépomoc a spolupráce vícero lidí, která přináší své plody. Snad budou v tomto případě i dostatečně vyzrálé a chutné. Nechme se překvapit, jak bude přijat film Klášterecký ornament.

Autor: Vlasta Fišrová | úterý 17.10.2017 10:53 | karma článku: 7.99 | přečteno: 362x

Další články blogera

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma článku: 6.82 | Přečteno: 176 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma článku: 7.48 | Přečteno: 223 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 196 | Diskuse

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma článku: 5.59 | Přečteno: 116 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 18.41 | Přečteno: 263 | Diskuse

Pavel Král

Svoboda

„Každý dělal, co uznal za správné.“ Není právě tohle svoboda? Netouží právě po tomto lidé? Aby je nic a nikdo neomezoval. A tak aby si konečně mohli dělat jen to, co sami chtějí!

17.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 6.00 | Přečteno: 114 | Diskuse

Kamila Steinová

Rozhovor s Miroslavem Hlaučem

V minulém článku jsem vám představila debutový román Letnice od Miroslava Hlauča. Dnes u Letnic stále zůstaneme, ale trochu jinak. Přináším vám s panem Hlaučem rozhovor.

17.3.2024 v 12:45 | Karma článku: 6.28 | Přečteno: 78 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 14.89 | Přečteno: 181 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Prof. Ferdinand Ďurčanský, profesor práv a šlechtic ve službách slovenského kříže

14. března 1939 vznikl Slovenský štát. Ve vládě válečné Slovenské republiky byl jeden z ministrů původem ze šlechtického rodu, který obdržel erb a nobilitaci od císaře Rudolfa II. Prof. Ferdinand Ďurčanský

16.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 205 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 595

Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...